European Sparrowhawk

European Sparrowhawk

Accipiter nisus nisus

English

The Eurasian sparrowhawk (Accipiter nisus), also known as the northern sparrowhawk or simply the sparrowhawk, is a small bird of prey in the family Accipitridae. Adult male Eurasian sparrowhawks have bluish grey upperparts and orange-barred underparts; females and juveniles are brown above with brown barring below. The female is up to 25% larger than the male – one of the greatest size differences between the sexes in any bird species. Though it is a predator which specialises in catching woodland birds, the Eurasian sparrowhawk can be found in any habitat and often hunts garden birds in towns and cities. Males tend to take smaller birds, including tits, finches and sparrows; females catch primarily thrushes and starlings but are capable of killing birds weighing 500 g (18 oz) or more. The Eurasian sparrowhawk is found throughout the temperate and subtropical parts of the Old World; whilst birds from the northern parts of the range migrate south for winter, their southern counterparts remain resident or make dispersive movements. Eurasian sparrowhawks breed in suitable woodland of any type, with the nest, measuring up to 60 cm (24 in) across, built using twigs in a tree. Four or five pale blue, brown-spotted eggs are laid; the success of the breeding attempt is dependent on the female maintaining a high weight while the male brings her food. The chicks hatch after 33 days and fledge after 24 to 28 days. The probability of a juvenile surviving its first year is 34%, with 69% of adults surviving from one year to the next. Mortality in young males is greater than that of young females and the typical lifespan is four years. This species is now one of the most common birds of prey in Europe, although the population crashed after the Second World War. Organochlorine insecticides used to treat seeds before sowing built up in the bird population, and the concentrations in Eurasian sparrowhawks were enough to kill some outright and incapacitate others; affected birds laid eggs with fragile shells, which broke during incubation. However, its population recovered after the chemicals were banned, and it is now relatively common, classified as being of least concern by BirdLife International. The Eurasian sparrowhawk's hunting behaviour has brought it into conflict with humans for hundreds of years, particularly racing pigeon owners and people rearing poultry and gamebirds. It has also been blamed for decreases in passerine populations. Studies of racing-pigeon deaths found that Eurasian sparrowhawks were responsible for less than 1%. Falconers have utilised the Eurasian sparrowhawk since at least the 16th century; although the species has a reputation for being difficult to train, it is also praised for its courage. The species features in Teutonic mythology and is mentioned in works by writers including William Shakespeare, Alfred, Lord Tennyson and Ted Hughes.

Français · Accipiter nisus nisus

L'Épervier d'Europe est une espèce de petits oiseaux de proie de la famille des Accipitridae.

Español · Gavilán euroasiático

El gavilán común es una especie de ave accipitriforme de la familia Accipitridae, presente en muchas zonas de Eurasia —desde la península ibérica y el norte de África hasta Japón y Vietnam—. Las partes superiores del macho adulto son de color gris azulado y el dorso presenta franjas anaranjadas; la hembra y los jóvenes son marrones en el dorso y tienen franjas de dicho color en el pecho y vientre. Es una de las especies de ave con mayor dimorfismo sexual respecto al tamaño: la hembra es un 25 % más grande que el macho. A pesar de ser un depredador especializado en las aves del bosque, el gavilán puede hallarse en cualquier hábitat y en las ciudades con frecuencia caza pájaros de jardín. El macho se alimenta de especies pequeñas, como los páridos, fringílidos o paséridos. Las principales presas de la hembra son los túrdidos y estúrdidos; también es capaz de matar aves con un peso superior a 500 g.

Русский · Accipiter nisus nisus

Я́стреб-перепеля́тник, или малый ястреб — вид хищных птиц из семейства ястребиных (Accipitridae). Самки ястреба-перепелятника почти вдвое крупнее самцов. Этот вид обитает преимущественно в лесных местностях и распространён почти по всей Евразии. Их добычей являются птицы малой и средней величины. Вследствие применения пестицидов, в середине XX века численность ястребов-перепелятников достигла исторического минимума, однако с тех пор его популяции вновь выросли.

العربية · Accipiter nisus nisus

البَاشِق الأوراسيّ أو البَاشِق الشِّماليّ، أو مجرَّد البَاشِق هو أحد أنواع الجوارح صغيرة الحجم المُنتمية لفصيلة البازية، وهو واسع الانتشار في القسم الأعظم من أوراسيا وفي شمال أفريقيا. تختلف الذكور والإناث عن بعضها من ناحية الهيئة الخارجيَّة، فالبوالغ من الذكور تتمتع بريشٍ رماديّ مُزرق ذي شرائط برتقاليَّة على القسم السفلي من جسدها؛ بينما الإناث والفراخ اليافعة بُنيَّة على القسم العلوي ومُخططة بخطوطٍ بُنيَّة على القسم السُفليّ. والأنثى أكبر حجمًا من الذكر بحوالي 25%، مما يجعل من فارق الحجم بين الجنسين أحد أعظم الفوارق عند أي نوعٍ آخر من الطيور. الباشق الأوراسي صيَّادٌ حُرجيّ بالمقام الأوَّل، يفتك بالطيور الحرجيَّة الصغيرة غالبًا، غير أنَّه يمكن العثور عليه في عدَّة أشكال من الموائل الطبيعيَّة والاصطناعيَّة بما فيها الحدائق العامَّة والحدائق المنزليَّة والقرى والمُدن، حيث يعيش على صيد الطيور قاطنتها. تميلُ الذكور إلى صيد الطيور الصغيرة من شاكلة القراقف والشراشير وعصافير الدوري؛ أمَّا الإناث فقادرة على الإمساك بطيورٍ أكبر حجمًا مثل السمنات والزرازير وأي نوعٍ آخر يصل وزنه إلى حوالي 500 غرام أو أكثر بقليل.

中文 · Accipiter nisus nisus

雀鹰 又名北雀鹰、鹞,为鹰科鹰属的鸟类,分布于欧亚大陆大部分地区和非洲北部。一般栖息于山林和开阔的林地。北雀鷹的模式产地在瑞典。

Photo: egorbirder · CC-BY · View on iNaturalist

See my other TRMNL plugins